Bitcoin Cash er ligesom Bitcoin et betalingsnetværk og en valuta. Og så spørger du sikkert, hvad er forskellen så? Her er lidt historie

Da Bitcoin blev skabt i 2009 blev der lagt en begrænsningen ind, således der ikke kunne laves transaktioner for mere 1MB pr. blok (som typisk laves hvert 10. minut). Begræsningen blev indskrevet i programkoden af Bitcoins skaber ’Satoshi Nakamoto’. Der har været megen snak om, hvorfor han valgte at gøre dette, hvor nogle mener, at han gjorde det som en sikkerhedsmekanisme for at sikre imod angreb på netværket. Eftersom Bitcoin ikke havde nogen pris endnu, ville det være meget nemt at lave et sådant angreb, hvor nu om dage er situationen anderledes, da et sådant angreb ville blive meget dyrt i transaktionsomkostninger.

Hvordan og hvorfor kom Bitcoin Cash til verden?

I 2013 begyndte man i Bitcoin-communitiet allerede at snakke om at fjerne begrænsningen på 1MB – nogle mente man skulle vente, da det endnu ikke var noget problem, og andre mente man skulle være på forkant. Det endte med, at det bare blev ved snakken, da det ikke lykkedes at blive enig om, hvordan og hvornår det skulle ske, hvilket resulterede i, at en alm. Bitcoin-transaktion toppede på en pris omkring 300 kr. i transaktionsomkostninger i december 2017. En minoritet valgte at opgradere netværkets kapacitet fra 1MB til 8MB sammen med et split af Bitcoins blokkæde. Det var skrevet i programkoden, at dette ville ske d. 1. august 2017 – og det var her Bitcoin Cash blev født. Alle der havde Bitcoin fra før d. 1. august 2017 var nu også ejere af det samme antal Bitcoin Cash.

Hvad så nu?

Efter splittet er Bitcoin Cash nu et nyt community med andre synspunkter end dem, man finder i Bitcoin-communitiet. I Bitcoin-communitiet mener man, at det er bedre at beholde begrænsningen på 1MB og så bygge nye løsninger ovenpå (Lightning network f.eks.) og dermed skalere på den måde og dermed holde netværket småt, således alm. brugere også har råd til at køre fulde netværksklienter. I Bitcoin Cash-communitiet mener man derimod, at man bør skalere i basisprotokollen, og at man hermed også kan bygge løsninger ovenpå (som f.eks. Lightning network), så folk frit kan vælge, hvad de vil benytte. Bitcoin Cash-communitet ønsker også at gøre det muligt for alm. mennesker at køre fulde klienter vha. løbende optimeringer, men det er ikke noget, der er prioriteret over muligheden for at lave billige transaktioner. Bitcoin Cash har løbende opgraderinger hver 6. måned, hvilke man kan læse mere om på www.bitcoincash.org.

Kan man sende Bitcoin til en Bitcoin Cash-adresse og omvendt?

Nej, Bitcoin og Bitcoin Cash er nu to forskellige valuaer og betalingsnetværk. Det vil sige, hvis man sender eksempelvis Bitcoin til en Bitcoin Cash-adresse, kan man risikere at miste sine penge (ved hjælp fra en ekspert er det som regel muligt at få fat i dem igen), så det er vigtigt at være opmærksom på og holde øje med. I starten brugte de begge samme adresse format, men i januar 2018 lavede Bitcoin Cash-communitiet et nyt adresseformat for at undgå disse uheld. Man kan dog stadig finde nogle i det gamle format nogle steder.

Køb Bitcoin Cash