Ethereum er et innovativt blockchain-netværk, der i 2018 satte gang i en af de største teknologi hypes i nyere tid. Ethereums token “Ether” kaldes for digital olie og er den næstmest udbredte og brugte crypto-valuta. Ethereum er et komplet decentraliseret netværk. Det betyder, at netværket ikke afhænger af hverken centrale servere eller en enkeltstående autoritet.

Netværkets værdi ligger i, at man har mulighed for, at bygge andre decentraliserede apps på det og netop der adskiller Ethereum sig fra Bitcoin. Lige nu produceres der overalt i verden projekter på Ethereum-netværket. Det særligt revolutionerende ved Ethereum er, at man ikke betaler for at bruge netværket på traditionel vis. I stedet bruger man den digitale mønt “ether” som en slags olie på netværkets motor. Både app-udviklere og investorer ejer den samme token og på den måde afhænger en Ethers værdi af, hvor værdifuldt Ethereum-netværket er som et udviklingsredskab.

bitcoin-flatart
bitcoin-flatartDet at man kan at bygge sin egen decentraliserede apps og den gennemsigtighed har tiltrukket udviklere, der i stedet for at skulle underlægge sig investorers krav, kan finde støtte blandt almindelige mennesker. Man kan med Ethereum tilbyde offentligheden en investeringsmulighed i sit projekt. Det kaldes en en ICO og det står for Initial Coin Offering. Med Ethereum har man derfor mulighed for at investere direkte i andre blockchain-projekter. Det smarte her er, at man kan sende Ether til udviklerne, men så modtage en anden coin og stadig bruge sin Ethereum-wallet.

En sådan transaktion kaldes for en smart contract og er en transaktion, der sker uden brug af en tredjepart. Det betød at Ethereum gjorde det muligt på simpel vis at investere i nye blockchain-projekter. Blandt projekter, der er skabt med Ethereum, er f.eks. Maker ($MKR), OmiseGo ($OMG) eller 0x ($ZRX). Jo større og bedre Ethereum netværket bliver, jo højere værdi vil en “ether” have og det er ikke til at sige, hvilke apps eller coins, der kommer til at være på platformen, men der er allerede projekter inden for AI, Machine Learning og meget andet på vej.

Denne innovative idé er en ny måde at tænke teknologi på og mange teknologi-eksperter forudser, at Ethereum vil give fødsel til en række decentraliserede apps, der kommer til at blive del af vores hverdag i fremtiden. Ethereums skaber Vitalik Buterins, der i en alder af 23 blev milliardær, grundet værdien af sin beholdning af Ether, har en vision om at gøre Ethereum-netværket til en form for “global computer”. Det er derfor ikke helt små visioner og tanker, der ligger bag Ethereum.

Vitalik Buterin er udover at have status som et geni inden for matematik, også er kendt for at bruge Ethereum-netværket til velgørenhed. Det er et erklæret mål for netop Vitalik Buterin, at i stedet for, at velgørenhed skal gå igennem en organisation, der har store omkostninger, så skal Ethereum kunne bruges til at sende penge direkte til kriseramte områder, sådan at en større procentdel af de donerede penge ender i hænderne på dem, der har brug for det.

Ethereum har været med til at kickstarte en lang række projekter i den tredje verden, der nu har fået adgang til udviklingsværktøjer de tidligere ikke havde. Ethereum er et projekt, der forsøger at gøre verden mere forbundet og give magten til skabere.

bitcoin-flatart